foto-Verdeliet

bespiegelbankje

uitzicht vanaf het bespiegelbankje

bankje Juul150

bankje Juul152

Met de kunstenaar Juul Baltussen

 

 

Bespiegelbankje bij Wereldtuin Verdeliet
Wereldtuin Verdeliet in Cuijk is een prachtig burgerinitiatief. Met en door vrijwilligers is een braakliggend terrein omgetoverd tot een “wereldtuin” met groenten en bloemen, waar de multiculturele buurt aan mee werkt en plezier aan heeft. Ook zijn er workshops, lezingen en andere activiteiten, zoals een poëzie-ontbijt en een inspirerend digitaal tijdschrift. Zie www.wereldtuinverdeliet.nl

Bij de vijver komt een (be)spiegelbankje, een bankje om samen of alleen in alle rust over het leven te mijmeren, en over de dood.
Speciaal voor Verdeliet gemaakt door kunstsmid Juul Baltussen uit Westerbeek, zie www.juulbaltussen.com

Zo beschrijft Verdeliet het zelf:
Onderdeel van het  sociale groenproject `Wereldtuin Verdeliet Land van Cuijk` is de ontmoetingstuin. Niet alleen een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten maar ook een plek waar mensen zichzelf kunnen vinden.  Zie voor verdere info www.wereldtuinverdeliet.nl  Voor een impressie in woord en beeld   kunt u  ook gaan  naar onze facebookpagina.

Veel bezoekers van de tuin zijn mensen op leeftijd, soms niet altijd meer goed ter been. De tuin is zo aangelegd dat mensen er ook met rolstoel of rollator kunnen komen. De grote vijver, die lek  en verwaarloosd was, is door de vrijwillige medewerkers helemaal opnieuw aangelegd. Een grote  wens is nu om  een mooi, fantasievol, goed zittend  `bespiegelbankje`/ kunstwerk te realiseren met uitzicht over deze spiegel/plas. Om te genieten en na te  denken over de mooie en de moeilijke momenten van het leven, alleen of samen met iemand anders.

Het bankje is voor 2 personen,  de zittingen mogelijk scharnierend vanuit het midden . De zittingen vormen een flauwe hoek ten opzichte van elkaar .  Een gesprek kan  maar moet niet.  Een  van de zitplaatsen is  weg te draaien  zodat men naar wens er alleen kan zitten of ruimte kan maken om er een rolstoel of kinderwagen naast te plaatsen.

De rug van het bankje is gericht naar het oosten, het uitzicht naar het westen, de zonsondergang. Het bankje wordt een kunstwerk op zich, mooi  en verrassend om te zien. Er is eens wens om in het bankje een mogelijkheid in te bouwen voor het aanbrengen van naam-gedenkplaatjes voor medewerkers die het aardse verlaten hebben.