Praatstenen, voor gesprekken over afscheid en verlies.
een laagdrempelig hulpmiddel voor communicatie rond het levenseinde.

De Praatstenen zijn in oktober 2015 genomineerd voor de Impact Prijs Palliatieve Zorg van het VU mc.
De eerste 100 setjes waren tegen de introductieprijs van € 14,95 te bestellen, en zijn gekocht, door geestelijk verzorgers, rouwbegeleiders, docenten levensbeschouwing enz. U kunt de setjes nu voor € 19,95 bestellen bij  http://www.gamesthatmatter.nlPraatstenen

Toelichting:
Praatstenen zijn een soort van dobbelstenen met afbeeldingen erop, die uitnodigen tot een gesprek over afscheid en verlies, of over het levenseinde. Op de vier stenen staan 24 symbolen afgebeeld die uitnodigen tot allerlei associaties, waardoor er een ongedwongen gesprek kan plaatsvinden.
Dit kan bij mensen een verrassende creativiteit losmaken en zinvolle informatie geven over enerzijds het levensverhaal en anderzijds over de wensen en verwachtingen rondom het levenseinde.

De praatstenen kunnen door iedereen gebruikt worden; door partners, familieleden, vrienden, zorgverleners. Ze kunnen in een 1-op-1 situatie worden gebruikt, maar ook in (kleine) groepjes. Voor zorgverleners wordt er een instructiekaart bijgeleverd waarin enkele suggesties staan voor stimulerende vragen om het gesprek op gang te brengen en de dobbelsteengooier te ondersteunen. Zie ook de eigen webpagina http://www.gamesthatmatter.nl

Het idee voor de Praatstenen is gebaseerd op de zogeheten Story Cubes, die uitnodigen tot het vertellen van verhalen. Deze Praatstenen zijn speciaal voor gesprekken over afscheid en verlies. Ze zijn ontwikkeld door Bureau MORBidee www.bureaumorbidee.nl en vanaf voorjaar 2015 te bestellen zijn voor € 14,95 per setje van 4 stenen. Graag plaatsen we uw ervaringen met de praatstenen hier op de website!