2017 De documentaire is heel mooi geworden en geeft een integer portret van mensen in hun laatste levensfase.
Dank aan de bewoners en hun familie en naasten van Hospice de Winde en de makers.
Was te zien op 30 oktober 2017 op NPO2 en is terug te vinden bij
https://www.npo.nl/2doc-tijd-om-te-sterven/30-10-2017/KN_1694115

2016 De documentaire – “Tijd om te sterven” wil een bijdrage geven aan het debat over het begrip ‘waardig sterven’?

titelshotAlle foto’s copyright/ Bron: Nachtzon Media

Anne Christine Girardot is een ervaren programmamaker, onlangs won haar documentaire over De terugkeer van de Monniken (naar Schiermonnikoog) zelfs 2 internationale prijzen. Maar Anne Christine werkt ook als vrijwilligster in een hospice en voelt zich daardoor zeer betrokken bij dit debat. Ze gaat in gesprek met mensen bij wie de dood met rasse schreden nadert. Wat is waardig sterven? Wat is daarvoor nodig? Wanneer is sterven waardig en wanneer onwaardig?
hospicestill004

De documentaire wordt een ongecensureerd portret van de dood, van stervenden en van de mensen die hen bijstaan. Met de stervende in de hoofdrol. Een greep uit de vele vragen: vinden ze dat hun bestaan waardig is? Vinden ze hun stervensproces beschamend of mensonterend? Wat hebben ze van anderen nodig om zo goed mogelijk te sterven?
En aan de mensen om hen heen – wanneer hebben zij het gevoel dat hun geliefde waardig sterft? Wat is het moeilijkste aan het begeleiden van de stervende?
Ook zijn er vragen aan professionals – wat is er mogelijk om lijden te verlichten? Hoe ervaren ze doodsverzoeken waar ze niet aan kunnen of willen voldoen?
De documentaire wil een tegenwicht bieden in het debat rond ‘waardig sterven’ waarbij mensen nu vooral aan euthanasie denken.

hospicestill007

Anne Christine kreeg als programmamaker veel opdrachten en begon daarom met haar partner hun eigen productiebedrijf Nachtzon Media.
De co-financiering voor deze documentaire is nog niet helemaal rond, maar er is al wel belangstelling door NPO2 en KRO-NCRV.